page title icon Poți face sex dacă te confrunți cu un testicul umflat?

Salutare! Te confrunți cu un testicul umflat?  Dacă experimentezi disconfort din cauza unui scrot tumefiat, s-ar putea să ai hidrocel testicular. Oricât de amenințător ar suna, testiculul umflat e o afecțiune care poate fi corectată prin tratament sau o mică intervenție chirurgicală locală.

Cu alte cuvinte, un testicul umflat poate fi destul de deranjant, dar nu trebuie să îți ruineze viața sexuală.

Hai să vedem cu exactitate ce este de făcut.

Testicul umflat: cum se manifestă

Testiculul umflat (sau hidrocelul) reprezintă acumularea de lichid în jurul unuia sau ambelor glande genitale, provocând inflamații și disconfort. 

Stai liniștit, și eu am avut hidrocel, deci știu cum e să pară că ascunzi un bec de o sută de wați în chiloți.

E adevărat, simptomele afecțiunii pot varia de la o ușoară senzație de disconfort până la durere și roșeață. În general, se manifestă ca o tumefiere nedureroasă a unuia sau a ambelor testicule.

Trebuie spus că acest testicul umflat poate fi rezultatul mai multor factori, inclusiv infecții, traume, sau alte afecțiuni medicale.

La mine, spre exemplu, a fost rezultatul unei traume – credeam că e bine să particip la cursuri de apărare și să-mi iau picioare în testicule. Spre norocul meu, tulburarea a dispărut de la sine.

La fel de important de menționat este și că hidrocelul nu reprezintă o amenințare și, de regulă, nu influențează fertilitatea. Totuși, există câteva situații (foarte rare) în care acesta poate fi legat de probleme serioase, cum ar fi:

  • Infecții sau tumori.
  • Hidrocel tensionat.
  • Hernie inghinală.

Tipuri de hidrocel testicular

Iată câte tipuri de hidrocel am descoperit eu că există:

  1. Hidrocel congenital – apare la nou-născuți și se rezolvă adesea de la sine. Dacă hidrocelul bebelușului nu dispare după un an sau dacă se mărește, am citit pe net că ar fi nevoie de intervenție chirurgicală.
  2. Hidrocel dobândit – apare la adulți și este de obicei cauzat de inflamație sau diferite leziuni.

Testicul umflat: cauze frecvente

Hidrocelul poate afecta orice bărbat, indiferent de vârstă, și apare adesea din cauza unei inflamații sau a unei leziuni în scrot.

Iată câteva cauze principale ale acestui testicul umflat:

  • Inflamații – dacă ai o infecție la epididim (tubul de la spatele testiculelor responsabil cu producția și depozitarea spermei), ai un risc crescut de a dezvolta hidrocel.
  • Leziuni în scrot – dacă practici sporturi de contact, ești expus la lovituri și traume care pot afecta testiculele.

Pentru majoritatea adulților, hidrocelul dispare în jur de șase luni. Totuși, unii bărbați pot experimenta dureri intense pe măsură ce umflătura crește. Dacă hidrocelul ajunge să fie dureros, poate provoca hernii și necesită intervenție chirurgicală.

În cazul vârstnicilor, care au un risc mai mare de complicații în timpul operației, se recomandă tratarea hidrocelului prin drenare cu un ac lung.

Aș spune, așadar, că e important să ne protejăm „echipamentul” toată viața, fie că suntem adolescenți, fie că suntem mai în vârstă.

Cum poate influența un testicul umflat viața sexuală

Cum poate influența un testicul umflat viața sexuală

Dacă sexul nu era unul din sporturile mele preferate, la fel ca cele de contact, nici nu aduceam în discuție acest subiect.

E ok, de obicei hidrocelul nu-ți afectează cine știe ce viața sexuală. Personal, nu am avut probleme cu acest testicul umflat și nici nu m-am confruntat cu disfuncții erectile. De fapt, cel mai mult m-a deranjat că testiculul meu stâng avea forma unei pere.

Legătura dintre un testicul umflat și viața sexuală constă – în mare parte – în anxietatea sexuală. La fel de apărat este și faptul că hidrocelul poate transforma un moment intim într-o experiență neplăcută. Gen poți să te trezești cu libidoul scăzut. Disconfortul și durerea pot face ca sexul să fie departe de a fi plăcut. Însă nu trebuie să renunți complet.

Discută cu partenera ta despre problemă și găsiți împreună soluții pentru a menține o viață sexuală satisfăcătoare. Până la urmă, potența maximă se poate atinge cu o bună comunicare, puțină încredere și cu ajutorul celor mai bune suplimente de potență.

Tratament pentru testicul umflat

Pentru a diagnostica un testicul umflat, primul pas este să mergi la un urolog care va decide ce investigații sunt necesare și va personaliza tratamentul în funcție de cazul tău.

Nu poți fi sigur că problema a apărut din cauza unei inflamații sau a unei leziuni. În cel mai rău caz, poate fi un semn al unei tumori în zona genitală. E rar, dar nu imposibil.

După ce afecțiunea este confirmată, vei afla și opțiunile de tratament. De cele mai multe ori, acestea includ o intervenție chirurgicală minim invazivă, așa că nu va fi nevoie de cine știe ce recuperare postoperatorie.

Așadar, dacă testiculul tău nu s-a desumflat după câteva luni, e timpul să mergi la un specialist pentru un diagnostic corect. Și, fără stres, că totul se rezolvă relativ ușor.

Lasă un comentariu