page title icon Nu mai vrea să facă sex cu mine. De ce nu are chef?

În primele luni ale relației făceați sex de câteva ori pe noapte. Sau zilnic. Acum după câțiva ani de relație treaba s-a cam răcit între voi. Care e cauza și de ce nu mai vrea să facă sex unul din voi?

Nu sunt psiholog de profesie, dar am studiat psihologia relațiilor o vreme îndelungată. Am raportat foarte multe lecturi la căsnicia pe care eu o am, de mai bine de 11 ani, cât și la căsniciile prietenilor mei. Fiecare a trecut prin momente în care unul dintre ei n-a mai vrut să facă sex, cel puțin o perioadă. E normal, cam așa se întâmplă în majoritatea cazurilor.

Am adunat câte una-alta din ce-am mai citit, văzut și experimentat, și iată ce a ieșit. Sper să te „salvez” dacă pot, căci a îți recuceri persoana iubită e cel mai mișto lucru pe care îl poți face. Spoiler: acest articol e și pentru femei dar și pentru bărbați.

De ce nu mai vrea să facă sex soția / iubita?

Probabil nu e doar atât. Dacă o femeie refuză și un sărut, o cină romantică sau orice tentativă de a petrece timp în doi care ar putea duce la sex, atunci probabil trece printr-o perioadă mai dificilă. De regulă, o femeie se consumă mai mult decât un bărbat, o preocupă diferite probleme, chiar și factori externi cum ar fi familia, locul de muncă, situația financiară și altele.

Și uneori te lovești de un zid când tu doar știi că ea nu mai vrea să facă sex, și te gândești ca prostul că nu mai ține la tine, când de fapt tu nu ai nicio treabă cu asta. Pur și simplu e altceva care o preocupă, și când te așezi lângă ea, o iei în brațe și o întrebi „Iubito, ce este?” ea să-ți zică pe un ton dur „Știi tu ce!”. Zi-mi că te-ai aflat și tu în situația asta și ai rămas mască, pentru că tu habar nu aveai ce problemă are ea, când totul ție îți părea a fi ok.

Așa funcționează femeile și știu, știu, știu, e al naibii de greu să le înțelegem. Dar măcar să încercăm, măcar 10% să ne conectăm cu ele.

Mie mi s-a întâmplat destul de des în căsnicie să îmi întreb soția clasica întrebare „ce ai pățit?” și ea să-mi dea un răspuns așa complex încât tot ce pot să fac e să zic un „aha” tâmp. Iar apoi, a doua zi, să uit ce mi-a zis, și să o întreb iară „nici azi nu ți-a trecut supărarea?” și ea apoi să-mi răspundă că o uimesc, nu-i vine să creadă cu cine s-a căsătorit și alte prostii de genul, spuse la nervi. Uite, am scris și aici în articolul nevasta nu are chef de sex.

E ca și cum o femeie se așteaptă să îi ghicești gândurile, uneori. Oricum, sper că n-am luat-o pe arătură cu explicațiile, însă nu m-am putut abține să nu-mi zic of-ul, mai ales că nevastă-mea nu citește blogul ăsta. Și sper că nici nevestele prietenilor mei.

Una peste alta, ce e de făcut când ea nu mai vrea să facă sex?

Discută cu ea, află care e cauza, ce o supără și nu te mulțumi, ca mine uneori, cu un răspuns așa complex. Încearcă pe cât posibil să ții minte ce îți zice și să vezi dacă poți repara asta cu ceva.

O femeie trebuie să se simtă iubită, dorită, înțeleasă, să îi arăți că ești acolo în viața ei, nu doar o marionetă ci un stâlp. Dacă nu ai dovedit treaba asta de-a lungul anilor sau lunilor de relație, atunci cu greu poți să „îngrași porcu-n ajun”. Doar dacă ea ține atât de mult la tine încât să-ți mai dea o șansă. Așa că fii acolo, bărbat în viața ei, nu fiul pe care nu și l-a dorit.

Există muuuulte motive pentru care o femeie să nu mai vrea să facă sex și doar ea ți le poate spune. Poate are deja peste 40 de ani și simte că se apropie de menopauză și are libidoul scăzut. Poate că a prins câteva kilograme în plus și nu se mai simte în largul ei mai ales dacă este dezbrăcată în preajma ta. Poate aveți deja copii și după nașteri, se simte slăbită, epuizată. Poate e foarte stresată la locul de muncă. Poate se simte epuizată că tu îi tot repeți anumite chestii pe care ea nu mai vrea să le audă, sau, poate, e obosită că socrii (adică părinții tăi) se tot bagă în viața voastră. Sunt al naibii de multe motive, fii serios, chiar trebuie să ți le înșirui eu pe toate?

Este imposibil să fiu expert în căsnicia sau relația voastră, dar cert este că din milioanele de motive pentru care o femeie nu vrea să mai facă sex, faptul că nu se mai simte atrasă de tine este doar unul dintre ele. Așa că dacă nu-ți dă semne că vrea divorț, înseamnă că e altul motivul pentru care nu mai vrea să facă sex.

De ce nu mai vrea să facă sex soțul / iubitul?

Dacă ești femeie, gândește-te că și soțul sau iubitul tău e om și are și alte nevoi în afară de sex. Nu este mașinărie de făcut sex și nici vreun obsedat sexual care numai asta vede. Așa că te poți aștepta ca să fie momente când bărbatul să nu vrea să facă sex.

Care sunt motivele? Ei bine, la fel ca la femei, sunt muuulte. Însă nu aș putea spune chiar milioane, poate sute de mii. Nu le-am numărat. Ideea e că și noi, bărbații, suntem preocupați de mai multe lucruri. Trebuie să fim stâlpi în familie, avem instinctul primitiv de a ne apăra semenii, de a pune ceva pe masă și a face căldură în casă. Suntem frustrați atunci când vedem că nu ne ies anumite lucruri care ne-ar inhiba instinctul.

Nu, nu e vorba de altă femeie, de cele mai multe ori nu e vorba de asta. Adică cine să fie atât de prost încât după ani și ani de căsnicie să vrea să renunțe la ce are, la familia pentru care a muncit atât de mult timp, pentru vreo parașută care i-a furat mințile? Dacă era genul instabil într-o relație de la început, atunci nu ar fi ajuns acolo. Ar mai fi avut tenative de a înșela, ar mai fi avut gânduri care să-l dea de gol.

La mine în familie, tata a plecat și m-a lăsat pe mine cu cei doi frați mai mari și mama. Multă vreme l-am acuzat și nu l-am înțeles, însă a avut motivele lui, plus că el era gagicar de la început și am aflat fără să vreau, mai târziu, că de fapt doi din cei trei copii au fost făcuți la beție sau din greșeală. Sper că nu sunt eu unul din ei, deși e o șansă mare.

Oricum, dacă ești femeie și soțul nu mai vrea să facă sex, discută cu el și află motivele. Nu încerca să pari disperată, însă află ce nu e în regulă. Poate e ceva ce ai spus și l-a supărat, poate l-ai jignit fără să vrei, căci se mai întâmplă. Sau poate e nemulțumit de ceva, care poate fi legat de relația voastră sau poate doar de el. Poate l-ai sufocat cu atâta dragoste încât are și el nevoie de ceva timp pentru el, să se uite la filmele care îi plac sau poate e genul care vrea să tragă o beție zdravănă cu prietenii. E posibil să-i fie și lui frică de sex. Sau poate el era genul de carieră care voia să ajungă șef acolo unde lucrează sau să aibă propria afacere și din cauza ta, a timpului petrecut cu tine, nu a putut. Deși, sincer, asta e mai mult problema lui de organizare a timpului. Sunt multe motive și la fel, nu sunt eu în stare să ți le zic pe toate pentru că nu vă cunosc relația și situația.

Ce e de făcut din partea ta?

Să nu aștepți fără să faci nimic. Să încerci să te reaproprii de soțul sau iubitul tău, să afli ce îl preocupă și să îi oferi ce are nevoie. Dacă are nevoie de timp pentru el, nu înseamnă că nu mai ține la tine, ci că voia să facă ceva ce nu a apucat și îi era rușine să îți zică să îl lași în pace. Lasă că mie nu-mi e rușine, dacă vrea omul să-l lași în pace o perioadă ca să își rezolve treburile, lasă-l.

Pe scurt, ce e de făcut? Nu sta în calea fericirii lui. Femeie disperată, panicată, speriată, obsedată, cicălitoare și insistentă nu e pe placul nimănui. Demonstrează-i că nu trebuie să fie un cordon ombilical între voi ca să funcționeze o relație, că nu sunteți încătușați și fiecare are dreptul la viața pe care o dorește. Asta e esența unei relații sau căsnicii fericite, să fii și apropiat și romantic, dar și liber, nu sub papuc.

În concluzie – tot nu vrea să facă sex?

Dacă după toate astea tot nu vrea să facă sex gagica sau gagicul, atunci dă-l în papuci. Nu merită. Ce naiba, să stai tu să te rog de el sau de ea? Sexul nu e ceva pentru care ar trebui să muncești, doar dacă-ți iei damă de companie sau gigolo. Este ceva ce trebuie să vină natural, ca ținutul de mână sau sărutul de noapte bună. Dacă nu merge nici după ce încerci să reaprinzi pasiunea în cuplu din primele luni de relație, înseamnă că mai bine te concentrezi asupra propriei tale persoane. Nu te mai preocupa cu el sau ea.

Dacă nu înțelege el sau ea treaba asta, sau mai rău dacă nu înțelegi nici tu, cel sau cea care a citit articolul, atunci înseamnă că mi-am încălzit tastatura degeaba. Sper să nu fie așa, că probabil dacă erai genul de persoană care intră pe un site degeaba, atunci nu ai fi ajuns să citești până aici.

Sper că ți-am fost de folos! Nu uita să mă urmărești și pentru alte articole la fel de interesante!

Lasă un comentariu