page title icon Ce e gelozia și cum scapi de ea

„Sunt gelos, ce mă fac? Mi-e teamă să vorbesc cu ea, să nu o îndepărtez…”

Asta-mi povestea aseară la telefon un cititor fidel care mi-e prieten și mi-a dat acordul să scriu acest articol bazat pe cazul lui. Avea nevoie să vorbească cu cineva, pentru că simțea că partenera nu l-ar fi ascultat până la capăt.

Ei sunt un cuplu de 5 ani, locuiesc împreună de 3 ani și, în ultima perioadă, lucrurile nu mai sunt așa roz ca la început. Are impresia că ea îl înșală, că vrăjește cu alți bărbați, colegi de muncă și, mai ales, că îl minte. Asta a ajuns să-l înnebunească, să îl facă să-și creeze cont fals de Facebook doar să urmărească ce fac prietenii și colegii ei, să le dea unora friend request și să fie mai gelos decât a crezut vreodată că ar putea fi.

În plus, e înnebunit să se uite în telefonul ei cât ea e la duș, să îi deschidă laptopul cât ea nu e acasă, să se uite în fiecare folder și să intre în istoricul browserului. Chiar dacă nu găsește nimic suspicios, își pune întrebarea: oare a șters istoricul și conversațiile că știe că mă uit? Oare folosește conversațiile private de pe chat?

Ce sfat i-am dat, ar putea să ți se pară simplu. Dar, crede-mă, când ajungi în situația asta de gelozie, nu e.

Hai să vedem în primul rând cum a apărut gelozia asta în cazul lui.

Gelozia – primele simptome

Totul a pornit de la unele semne pe care el le vedea destul de des, cum că ea nu îl mai iubește. La început nu le dădea așa atenție, zicea că poate e obosită sau n-are chef. Semnele au fost:

 • stă pe telefon în timpul ce el discută cu cu ea și pare că nu-i dă atenție.
 • și-a reinstalat un joc pe telefon despre care i-a zis că îl juca în relația anterioară când fostul o plictisea maxim și așa își descărca nervii.
 • se supără mai ușor pe el și uneori îl ceartă pentru gesturi pe care le făcea și înainte și nu o deranjau așa tare (precum: lăsatul ciorapilor pe scaun, călcat pe unde ea dă cu mopul, dorința de a pleca dintr-un magazin de haine unde ea stă prea mult, faptul că îi e foame (!!!) când ea are chef de plimbare în oraș).
 • seara preferă să stea singură în dormitor în timp ce el stă în sufragerie, fără să-l cheme la ea.
 • când el are chef de ea, spune că-i obosită, că a doua zi se trezește devreme sau că o doare capul.

Semne ar mai fi, dar cred că ați prins ideea. Pe scurt, toate duc la un simplu… „nu mai e flacăra ca înainte?”.

Însă, de la ideea asta, s-a ajuns la „nu mă mai iubești?”. La întrebarea asta, ea a răspuns că „ba da, normal că te iubesc, cum să întrebi așa ceva?”.

Ei bine, el a început să nu o mai creadă.

După aceste „simptome”, lucrurile au evoluat… spre mai rău.

Gelozia – semne că e acolo

Ea a început să-i bage tot felul de scuze cum că o țin la muncă peste program. Față de alte dăți când îi zicea să vină să o ia de la muncă cu mașina, ea a început să-i zică să stea liniștit, acasă, că o aduce o colegă sau că ia un Uber.

Apoi ea a început să îi răspundă mai greu la mesaje, când e la muncă. Uneori durează chiar o oră și îi zice că e copleșită de câte are de făcut, că din cauza pandemiei s-au dat peste cap toate la muncă și acum trebuie să lucreze extra.

Are sens tot ce zice și ce face, însă el simte altceva. Ceea ce simte se cheamă gelozie și s-a instalat rău de tot în sufletul lui.

Dimineața, el o duce la birou cu mașina, însă a început să îl pupe, parcă, superficial, față de cum o făcea înainte. Pe motiv că se grăbește? Deși nu întârzie, e mereu aceeași oră. Îi răspunde la sărut cu un pupic sec pe buze.

Sexul, e mai rar. Atunci când e, parcă simte că ea nu mai depune niciun efort. Oare se gândește la altul? După ce termină, nu primește niciun feedback, ea trece direct pe telefon și intră pe Facebook. Mereu îi zice că a fost bine, dar parcă răspunde sec, uneori iritată că o întreabă.

Uneori, își vede partenera că parcă i se luminează fața când îi sună telefonul, chiar dacă e o prietenă cu care nu vorbește așa des. Parcă râde și are energia pe care și el o văzuse odinioară, și parcă trage de conversația aia chiar dacă e despre cele mai neînsemnate lucruri. Însă, după ce închide telefonul și rămân din nou doar ei doi, parcă i se întunecă fața și e din nou supărată.

Ce naiba se întâmplă?

Gata, el nu mai suportă. A rezistat așa câteva luni bune, dar anul trecut când au rămas amândoi acasă în izolare, parcă se ferea de el prin casă și își făcea de lucru, fără să îi zică să o ajute. Vede că uneori stă pe telefon pe messenger, însă nu îndrăznește să o întrebe cu cine vorbește.

Nu sunt ei doi căsătoriți, însă el avea de gând să o ceară… până să înceapă gelozia.

Sfatul lui Dan Juan pentru geloși

Bă, băiatule, începe cu pași mici și vezi care e cauza. E clar că ceva nu e bine, însă ar trebui să zică și ea ceva. Nu să tacă să bage totul sub preș. Așa că dacă ea tace, e treaba ta să rupi tăcerea. Gelozia va distruge relația dacă nu e rezolvată cauza ei.

Pasul 1: Pune-ți întrebări. De ce ești gelos?

Ai avut în trecut experiențe cu gagigi care te-au înșelat? Dacă e așa, atunci cumva te-au rănit și chestia asta nu se poate vindeca. Trebuie să o controlezi, să lupți cu emoția asta, că nu face bine, nici dacă te-ar înșela partenera, nici dacă doar ți se pare. Mai gândește-te și la asta: a înșelat ea în trecut? Cum vede ea înșelatul? Ar fi în stare de așa ceva? Dacă nu are istoric pe treaba asta, sau dacă ați mai discutat și a zis clar că ea nu înșală și nu e de acord cu asta, atunci poate cauzele pentru ipostazele de mai sus sunt altele.

Pasul 2: Ți-ai pierdut încrederea în tine?

Gelozia asta înseamnă, că n-ai încredere în forțele proprii. Gândește-te la asta, oare n-ai altă ocupație decât să stai să lași să te macine anumite sentimente? Nu ai cum să-ți alungi gândurile și să fii mai relaxat? Gelozia e o stare care se tot repetă și devine din ce în ce mai nașpa dacă te tot gândești la ea. În engleză s-ar numi „overthinking”.

Pasul 3: Vorbește cu partenera.

Roagă-o să fie sinceră, deși așa ar trebui în mod normal, mai ales dacă locuiți împreună. Întreabă-o dacă s-a întâmplat ceva, dacă e supărată și roagă-o să detalieze, să nu-ți dea răspunsuri scurte. Spune-i că nu ești chior, vezi că e o problemă și vrei să discuți cu ea ca să găsiți soluția, că n-are rost să trăiți așa mizerabil în continuare. Gândește-te că gelozia te face să amplifici gravitatea unei situații și realitatea este, de obicei, mai blândă. Spune-i ce simți, ce bănuieli ai. Vezi cum reacționează. N-are cum să rămână stană de piatră la asta.

Pasul 4: Vezi și perspectiva ei.

Poate femeia chiar e obosită, poate nu-i dai suficient spațiu sau poate pur și simplu nu ai înțeles de ce e supărată. Poate suferă de anxietate din cauza pandemiei și se bucură când află că o prietenă de-a ei se simte bine, chiar dacă n-au mai vorbit de ceva timp. Poate chiar a fost haos la ea la muncă și au pus-o ăștia să lucreze de i-au sărit capacele, iar tu ești un egoist care se gândește doar la el și se ia de ea când ajunge acasă că a stat până târziu. Cine și-ar dori să fie întâmpinat așa acasă?

Gelozia poate să ducă la disperare

Dacă nu rezolvi cei 4 pași de mai sus, ajungi la gelozia în ultimul ei stadiu. Te macină până la durere acută toate gândurile negative despre cum te înșală ea și cum profită de tine. Ajungi naibii să nu mai dormi noaptea, să fii un zombie ziua, să îți scrâșnești dinții și să nu mai fii productiv nici la muncă, nici în relația cu prietenii. Ajungi să o cerți, să fii irascibil, să îi bați apropouri, să te iei de ea fără un motiv anume.

Pana mea, nici la un serial nu mai poți să te concentrezi. E super f****ă treaba asta cu gelozia, frate.

În cazuri mai nasoale, când educația (sau lipsa ei) își spune cuvântul, ajungi să nu mai crezi nimic din ce zice gagica și chiar să o ameninți. Când zic de educație mă refer și la istoric în familie cu înșelatul, sau în alte relații.

Dacă ajungi la disperare din cauza geloziei, consultă cât mai urgent un terapeut. Calmează-te. Mergi într-o călătorie, înconjoară-te de prieteni și cei dragi. Poate chiar ieși din relația în care te aflai și încearcă să găsești o alta, dar nu cât de curând. Fă o pauză. Dar, te rog eu, nu-ți face rău. Fără excese de alcool sau alte substanțe din cauza geloziei. Nu merită o parașută suferința ta.

Nu merită nicio parașută suferința ta!

Sper să bagi la cap ce zic, că pentru tine e.

Într-un final, amicul meu care m-a inspirat să scriu articolul e bine, să știi. A parcurs cei 4 pași de mai sus și a reușit să își învingă gelozia. Era aproape să fie nașpa situația la el, și faza mai de rahat știi care e? Nici măcar nu l-a înșelat partenera. Pur și simplu trecea printr-o fază mai nasoală, dar nu din cauza lui. Însă, el o amplifica prin toate excesele lui de gelozie și de-asta ea voia pur și simplu să nu mai aibă un alt factor de stres acasă. Avea destule deja.

Așa că, povestea lui s-a terminat cu bine.

Povestea ta cu gelozia cum stă?

Hai, nu te zgârci și lasă-mi un comentariu.

9 comentarii la „Ce e gelozia și cum scapi de ea”

 1. Bună ziua mă numesc Doru și am citit articolul și chiar în situația asta sunt,am 45 de ani și sunt cu soția de 20 de ani și tot am impresia că mă înșeală nu știu ce să mai fac să scap de gelozie

  Răspunde
  • Bună ziua. Discută cu soția. Spune-i ce te deranjează. După 20 de ani de relație eu zic că nu prea mai are sens să aveți secrete. Ar trebui să știți tot unul despre celălalt, practic fiecare dintre voi este o extensie a vieții celuilalt. Așa că spune-i, elegant și politicos, ce simți, și doar ea e în măsură să te ajute să scapi de gelozie. Întreabă-o ce simte, cum gândește, ce își dorește, întreabă-o dacă ai făcut ceva greșit, sau dacă e ceva ce poți face ca să vă îmbunătățiți relație. Și eu am fost de multe ori cu soția în impas, intrasem în rutină, ne plictiseam repede, și simțeam că relația nu duce nicăieri. Însă, comunicarea (și sexul) ne-au apropiat din nou. Vă doresc mulți ani înainte, și sunt sigur că gelozia ta este doar o impresie.

   Răspunde
 2. buna ziua , am 33 de ani , am dovortat de sotie din care a rezultat si un copil , am stat un an jumate despartitii , in acest timp cateva esuari de impacare , acum..iar ne-am impacat , dar..sunt gelos , pt ca in aceste tentative , am prinso ca tinea legatura cu un baiat (cu care cred ca in acest timp a avut o relatie scurta) , acum ea zice ca nu mai are treaba cu el..dar..eu am ramas gelos si .. la tot pasu gasesc cate un motiv de gelozie si de cearta

  Răspunde
  • Salut, Alin!

   Trebuie să recunosc că gelozia e boală grea. Îți recomand să încerci să îi explici soției despre stările pe care le ai. Ai putea chiar să o rogi să îți dovedească că nu are nici o legătură cu alt bărbat. Trebuie să ai în vedere că viața pe care a avut-o cât erați despărțiți a rămas în trecut. Dacă ați ales să vă împăcați, bucurați-vă împreună de prezent. Încearcă să îi acorzi și tu încredere și cu siguranță va depune și ea efort pentru a-ți dovedi că îți este loială.
   Cât timp ați fost separați, probabil că încerca să îți refacă viața, neștiind că se va împăca cu tine, în final. Așadar, îți înțeleg durerea, însă te-a ales pe tine până la urmă. Faceți rai din ce aveți și comunicați mult și eficient!

   Răspunde
 3. Buna ! Mi-a placut mult articolul. Sunt si eu geloasa si ma macina mult sentimentul acesta. Chiar cad des in capcana overthinking-ului, ce-i drept nici nu prea am lucruri cu care sa imi ocup timpul. Cand eu si sotul intram in rutina este cel mai rau, ma simt mai bine atunci cand avem lucruri total noi si foarte interesante de facut, si are sens. De ceva timp ma gandesc continuu la un anumit lucru care imi creeaza gelozie si efectiv nu pot sa trec peste. Am incercat sa imi ocup mintea, am incercat sa procesez emotia respectiva, am aplicat si diferite tehnici de self-soothing, si cu tot cu sprijinul celor din jur nu vad cale de scapare. Nici nu pot sa ma mai relaxez facand ceva ce imi place. Ce mai pot sa fac oare ?

  Răspunde
  • Bună! Mulțumesc frumos, mă bucur că ți-a plăcut articolul. Mi-a plăcut și mie să îl scriu, la momentul respectiv. Eu cred că soluția este simplă – discută cu soțul tău despre aceste gânduri. Doar tu și cu el puteți combate și trece împreună peste orice dificultăți. Vorbește deschis cu el, despre ceea ce simți, despre faptul că te macină senzația de gelozie, și cere-i lămuriri dacă primești răspunsuri evazive. Nu îl lăsa în pace până nu îți confirmă în mod credibil că nu ai de ce să îți faci griji. Dacă în continuare te macină sentimentul acesta, organizează o cină romantică pentru el. Poate ajută, nu ai idee cât de mult ne-a ajutat pe mine și pe soția mea.

   Răspunde
 4. Buna! Mi-a plăcut foarte mult articolul,
  Cel puțin m-am regăsit pe la incepu! Să incep cu inceputul. Sunt Costi și am 29 de ani, am trecut prin momente foarte dificile când m-am despărțit de fosta mea iubita după o relație de un an si patru luni. La un moment dat am simțit că sa răcit și că nu mai este cum era, am bănuit că vorbește cu alt cineva, am căutat în telefon și a ster o conversație pe care o avea cu un vecin din casa în care stăteam, într-o seară când am ajuns acasă era. Cât pe ce să-i prin, însă mi-au scăpat ca printre degete! Mulțumesc lui Dumnezeu că nu i-am prins atunci! Am luat-o la întrebări că de ce a șters convenția! Și nu știa ce să spună, m-am uitat și în telefonul lu vecinul pentru că l-am găsit intr-un loc nepotrivit la ora aia și nu avea ce să facă acolo de cat să se întâlnească cu „fosta mea ” sa lăsat rău ! Am inebunit pe moment am luat-o la bătaie am strâs-o de gat. Asta mă făcut să sufăr cel mai mult după despărțire. Am plecat în România. Pentru că incidentul sa produs în Austria. După 3 luni in care am fost disperat, am trecut prin cele mai groaznice momente din viața mea! Nu dormeam nopțile nu puteam sa mănânc! Eram turbat… Incercam mersul să o sun mă blocase peste tot! Am amenințat că mă sinucid și chiar eram la un pas sa o fac. Ne-am reîntâlnit! Ma mințit că după ce ne-am despărțit a avut o aventură cu „vecinul” și tot așa. Am mirosit din prima că minte pentru că era la mintea oricui, după ce am făcut sex a adormit la mine în brațe, i-am luat telefonul și am căutat în convenția pe care acum nu o mai ștersese, nu mai avea de cine sa se ferească! Și am găsit mesaje cu poze pe care i le-a trimis a doua zi după ce am plecat eu. Am găsit tot istoricul lor, când eram eu la munca ea și-a luat medical și a rămas acasă, și a stat cu vecinul! Atunci sa produs o minune! Spun asta pentru că am reușit să îmi controlez furia și m-am liniștit. Am trezit-o și i-am explicat ce am găsit. Apoi mi-a povestit totul pentru că deja nu mai avea cum să o de la întors, atunci am spus ok acum te pot ierta și pe tine și pe vecinul pentru a mă putea elibera din capcana in care am căzut! Am hotărât să ne mai întâlnim ca „preiei cu beneficii” însă la mine a început iarăși să apară acele sentimente de gelozie, știind tot ce sa întâmplat când ne-am cunoscut. Era într-o relație cu un tip de 8 ani. Mi-a povestit că o duce foarte greu și că de mult vrea sa se despartă pentru că o terorizează cu bătaia și multe alte probleme pe care le avea în acea relație. Am crezut-o pentru că tresărea prin somn când dormeam împreună, La înșelat pe ăla cu mine, și apoi sau despărțit, și hop am întemeiat o „relație” eu as fi dispus să fiu din nou cu ea! Acum am sa spun și de ce as face asta! Cred că ce sa întâmplat între noi „trădarea ” este rezultatul bagajului emoțional pe care îl cărăm după noi din copilărie! și părinții mei și ai eii sau despărțit și cred că asta ne-a influențat, cred că fiecare om greșește și că merită să fie iertat! Mai cred că ideal ar fi sa ne rezolvam problemele înainte să intrăm într-o relație, mă refer la acel bagaj emoțional să nu îl mai cărăm după noi. Acum nu mi-am revenit complet. Dar sper sa reușesc să mă refac complet!

  Răspunde
  • Salut. Mă bucur mult că ți-a plăcut articolul. Înseamnă mult pentru mine faptul că te-a „atins”, că te-a ajutat și mai ales că te-a făcut să îți scrii povestea. Nu știu dacă ai mai scris-o până acum, însă scrisul ajută al naibii de mult. Mai scapi de stres. Îmi pare rău pentru situația prin care ai trecut. E dovada clară că gelozia, oricât de banal ar suna, poate distruge un om dacă acel om se lasă măcinat de ea. Tu poți să îți revii complet. Știu că e greu, știu că durează, dovada este și în ce am scris. E posibil chiar uneori să te mai trezești cu gândul la situația prin care ai trecut, să „visezi” cu ochii deschiși, poate dacă auzi o melodie sau vezi un film care îți aduce aminte de ea. Consider că dacă îți dorești cu adevărat o relație cu ea, ar trebui să o luați de la zero. Însă, de data asta, cu sinceritate maximă. Uite, eu cu soția mea de exemplu, ne spunem tot. Și când ne mai scrie câte un prieten sau o fostă prietenă. Absolut tot. Chiar și cele mai neimportante lucruri, pentru că atâta timp cât știm tot unul despre celălalt, avem încredere deplină și nu simțim nevoia să căutăm în telefon. Crede-mă, chiar funcționează. Și de-asta nu am mai simțit gelozia de mult timp. Recomand și țin pumnii să treci ușor peste! Te salut!

   Răspunde

Lasă un comentariu